Неочаквано и необикновено събитие събра няколко десетки радомирци в младежкия дом на Радомир – изложбата „Нашите лица“ на младата художничка Вергиния Иванова, тяхна съгражданка, разгънала експозиция от 21 рисунки в цветове.

Вдъхновена от интересните персонажи на кандидатите в общинската листа на „Зелените” за град Радомир решила в цвят и емоция да представи всеки един от тях с абстракция, която да отрази душевността и личността им. Така, според младата авторка, ще отбележат началото на промяната. „Градът ни е потънал в някаква мъгла, някакво приглушено очакване, наречено „местни избори” – казва тя. „И затова се реших на тази крачка. Надявам се повече хора да видят с моите очи и разпознаят персонажа на първата ми изложба“.

Художничката Вергиния Иванова е икономист, завършила е Стопанската академия в Свищов. Била е младши експерт в Министерството на земеделието и храните. Абстракционизма я влече, рисува с маслени бои и акварел. „В момента това е само мое хоби, но осмисля ежедневието ми, казва Вергиния. „Рисувам от дете вдъхновена съм от училището за изобразително изкуство в село Дрен, а първият ми учител е Явор Виделов – художник от Дупница”.

Сред гостите е и Симеон Спиридонов: един голям български художник, член на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO. Той е включен в престижната френска класация „100 художници-енциклопедисти на 20-ти век“, творбите му са експонирани в изложби в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша. Илюстрира повече от 200 книги, автор е и на 20 книжки с рисунки и 14 анимационни филмчета за деца. За художественото си творчество Симеон Спиридонов е удостоен със званието академик на Българската академия за наука и изкуство през 2013 г. Ето оценките му за изложбата „Нашите лица“:

Очарован съм от майстворството на това младо момиче да вижда нещата такива каквито са, от нейното чуство за хумор. Хубаво е, че вашият „Зелен екип“ именно с идеята на тази изложба дава знак за своето бъдеще в общинското ръковдство. Дай Боже да направите за Радомир нещо ново, нещо по-хубаво!

– Ще се радваме да успеем и спечелим доверието на радомирци на изборите в неделя – продължи пожеланието на именития творец, кандидата за кмет от Зелените Емил Крумов, Убеден съм, че ще покажем управленско майсторство при изпълнението на прогарамата ни, в която сме си набелязали сериозни и амбициозни цели. Нашата листа е изцяло гражданска, в нея няма партийни зависимости. Хубаво е, че и ръководството на Зелените ни поставиха единствено две условия, за да ни предоставят тяхната регистрация, и те са напълно изпълними – едното е да опазваме природата чиста, а другото е да не пилеем, а да опазваме общинските средства и имоти.

Кандидат-кмета на Зелените отбеляза, че не случайно закриват предизборната си кампания с такава проява, необичайна за политическата практика – художествна изложба и то на млада радомирска художничка. С този нов прочит, който ви представяме, каза в заключение той, показваме нашия различен поглед към политиката. Той е насочен към културата, изкуството и образованието, които са изключително важни за нас. Чрез творческата проява тази вечер на нашата млада колежка Вергиния Иванова, нашият екип показва нов, различен поглед към политиката. С нашето различно отношение към нея, с нашите нови лица и идеи, искаме да положим началото на такава промяна в обществения живот на община Радомир, и политиката да престане да бъде мръсна дума.